Alla inlägg den 21 februari 2009

Av Anna - 21 februari 2009 18:36

Missa inte TV sändningen i kväll från Göteborg. Kanal 1 kl 22.20

Kram


Av Anna - 21 februari 2009 18:01

I går kastrerade vi Z, så nu är han en valack. Har Ni någon gång hört historien om vad den nykastrerade hingsten sa: " Va´ lack jag blev" 

Skämt och sido. Det är klart att det inte är så kul för hingsten. Men det nya liv som väntar, med att tex kunna gå i hagen tillsammans med andra hästar är ju inte så tokigt.

Vi brukar kastrera våra hingstar hemma i ridhuset. Först får dom en medicin som gör att de nästan somnar. Sedan lägger dom sig ner. Hingsten somnar inte helt, men blir väldigt trött och snurrig i huvudet. Operationen går ganska snabbt, och efter en stund reser han sig igen, nu som valack.

Vår veterinär Kalle har gjort det här hos oss massa gånger. Vi pratade om det igår, och det måste vara 100-tals hingstar under årens lopp.

Efter operationen kan det se lite läskigt ut, för man syr inte igen såret utan det läks öppet och då droppar det en del blod. Eftersom Z är en skimmel så ser ju inte hans bak  ben så roliga ut i kväll, så jag ska gå ut och tvätta dem i kväll. Annars verkar han må ganska bra.


I dag märktes det att sportlovet har börjat. Endast ca 3-4 elever kom varje lektion. Det som är bra med det är att det blir som en privatlektion för eleverna, och hästarna får lite semester.


På lördagarna har vi en träning för unghästar, det är jätte kul. Även där var det manfall i kväll. Sanna -Cruising och Lovisa -Elsa tränade för fullt. Båda hästarna är Eneby uppfödda och helsyskon med varandra. Pappa är vår hingst King´s Crusader och mamma heter Sparkle by Glasier Mint. Ett helt fantastiskt D-ponnysto som Jerry köpte på Irland för många år sedan. Den lilla märren kunde hoppa. Jag har faktiskt en bild på henne när hon hoppar ett hinder på 2.20 m. Tyvärr dog Sparkle för några år sedan. Då var hon gammal. Det finns även ett till helsyskon Classic som tyvärr har en inflammation i ögat för tillfället, så hon fick stå över träningen ikväll.



Det som är helt fantastiskt är att alla Sparkles avkommor har blivit stora hästar ca 165-170 cm. Hon själv mätte inte mer än 147.5 cm.

Min man Jerry köpte den här lilla märren på Irland 1990. Jerry har en kompis som heter Eddie Macken, som under sin tävlingstid var en av världens bästa ryttare. Han hade i allafall köpt Sparkle till sin son. Men Sparkle hade en egenhet. Hon ville som ung bara ridas i vänster varv. Så Eddies son hade blivit lite rädd för ponnyn. Därav hamnade hon hos Jerry på Eneby, och ja hon lärde sig att gå i höger varv också.

Här kommer en bild på Sparkle.


Kram Anna

Ovido - Quiz & Flashcards